Djeca bi trebala nositi maske

Djeca bi trebala nositi maske

Život i stil

Svjetska zdravstvena organizacija pregledala je dokaze o bolesti i prenošenju koronavirusa kod djece kao i dokaze o tome trebaju djeca nositi maske ili ne. Na temelju ovih dokaza ali i drugih faktora poput dječijih psihosocijalnih potreba i prekretnica u razvoju, WHO i UNICEF savjetuju sljedeće:

Djeca u dobi do pet godina ne bi trebala nositi zaštitne maske. Ova odluka se temelji na sigurnosti i općem interesu djece i njihove sposobnosti korištenja maske. WHO i UNICEF savjetuju da se odluka o upotrebi maski za djecu u dobi od šest do 11 godina treba temeljiti na sljedećim faktorima:

– Da li je koronavirus široko rasprostranjen u području u kojem dijete živi.
– Sposobnost djeteta da sigurno i na odgovarajući način koristi masku.
– Koliko je pranje i zamjena maski dostupna djeci.

Adekvatan nadzor odraslih koji će uputiti dijete kako treba da stavlja, skida i sigurno nosi masku, a ovisi i o tome koliko je dijete u interakciji s drugim ljudima koji su pod visokim rizikom da razviju ozbiljne bolesti, kao što su starije osobe i osobe s nekim drugim zdravstvenim stanjima.

WHO i UNICEF savjetuju da djeca u dobi od 12 godina i više trebaju nositi maske pod istim uvjetima kao i odrasli, pogotovo onda kada je nemoguće napraviti distancu od jedan metar od drugih.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *