Duh kraljevskih parkova

Duh kraljevskih parkova

Život i stil

Lijep u svako doba godine, šimšir donosi duh kraljevskih parkova i u najskromnijoj saksiji. Međutim, ova osjetljiva biljka traži i odgovarajuću njegu. U vrijeme baroka šimšir je zauzimao posebno mjesto u kraljevskim parkovima. I danas se ubraja u najomiljenije zimzelene biljke koje se mogu aranžirati ispred vrata, na terasi ili u bašti. Neobično šarolik rod ima više od 250 različitih vrsta i sorti. Ali oprez: šimšir je vrlo otrovan! Ipak, do sada nisu poznati teži oblici trovanja ljudi. Godinama, čak i vijekovima, bio je otporan na uobičajene štetočine.

Ali, danas dva naročito uporna parazita otežavaju uveliko život kako šimširu, tako i njegovim ljubiteljima: Diaphania perspec talis – mali leptir iz istočne Azije, čije gusjenice napadaju šimšir s unutrašnje strane, i gljivica Cylindrocladium buxicola odgovorni su za izumiranje šimšira.

Na šta treba obratiti pažnju
Prilikom kupovine šimšira materijal mora da bude zdrav, odnosno da izgleda zdravo i da odaberete adekvatnu sortu. Ali ovo potonje teži je zadatak za laike. Zbog toga je najbolje da se posavjetujete sa stručnjakom u rasadniku. Dalje, treba da pazite na kojem ćete mjestu zasaditi šimšir: kao živu ogradu ili za oblikovanje u neobične figure, jer za to nije pogodna svaka sorta.

Šta je važno pri orezivanju
Alat za orezivanje – bilo da su posrijedi makaze na baterije, bilo ručne makaze – mora da bude oštar! U suprotnom listove ćete samo izgnječiti, što može da dovede do tamnjenja ivica.

Šimšir u saksiji ili žardinjeri
Treba da obratite pažnju na sljedeće: presađujte biljke svake dvije-tri godine. Isto tako biljku je potrebno da redovno prihranjujete i zalivate. I to su važne mjere u njezi. Mnogi kažu da je šimširu potrebno malo njege, ali to nije tačno! I šimšir traži izvjesnu dozu pažnje.

Sadnja i njega
Iako je prilagodljiv raznim uslovima staništa, najbolje je saditi ga u dobro drenirana tla. Velika vlaga može prouzrokovati oštećenja, pa čak i uvenuće biljaka. Nikada ga nemojte saditi na mjestima gdje je tlo stalno vlažno. Dobro uspijeva na sunčanim, ali i na sjenovitim položajima. Rupa bi trebalo da bude dva puta veća od samog korijena, ali ne i preduboka. Biljke sadite do one dubine do koje su bile posađene u rasadniku ili u posudi. Šimšir se kod sadnje za živu ogradu sadi na razmaku od pola metra. Preduboka sadnja može uzrokovati propadanje biljke.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *