Imate višak bosiljka

Imate višak bosiljka?

Život i stil

Bosiljak je biljka koju možemo naći u sve više bašti. Njeni aromatični listovi se koriste u ishrani i predstavljaju neizostavan sastojak pesto sosa, obroka s paradajzom i mnogih drugih jela, najčešće mediteranske kuhinje.

Ukus koji posjeduje, međutim, nije jedina stvar koja čini bosiljak specijalnim. On ima antiinflamatorno dejstvo, pun je antioksidanata, i može da se koristi kao analgetik da vam opusti mišiće i umanji bol. Ako preko listova bosiljka polijete vrelu vodu i udahnete nastalu paru možete čak i da smanjite simptome glavobolje.

Bosiljak se koristi u tretmanima protiv akni. Njegova antiseptička svojstva smanjuju inflamaciju i crvenilo kože kada se nanese na nju, ali i kada se konzumira. Ovu biljku možete takođe da iskoristite za jačanje imuniteta tako što ćete od njenih listova napraviti čaj. Bosiljak sadrži bioflavonoid apigenin, koji je poznat po svom pozitivnom uticaju na ljudski organizam.

Višak listova bosiljka uvek možete staviti u koktele, kao što su džin tonik i mohito. On će takođe oplemeniti ukus i bezalkoholnih pića, kao što su ledeni čaj od limuna ili kisela voda. Ljeti je dobra ideja staviti listove bosiljka zajedno s vodom u posudu za pravljenje leda. Poslije kada ožednite, kocke leda možete staviti u običnu vodu i dobiti savršeno ljetno osvježenje, uz sve dodatne zdravstvene beneficije ove namirnice.

Ako baš ne znate šta ćete s viškom bosiljka, a ne biste željeli da ga konzumirate, stavite ga u vašu kupku i uživajte u njegovom mirisu dok se opuštate u kadi.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *