Kako špinat utiče na mišiće

Život i stil

Priča o Popaju i njegovoj ljubavi prema špinatu zbog koga je toliko jak je, ipak, više od crtanog filma. Jer, istraživanja pokazuju da je ovo povrće zaista moćno. Naučnici sa Univerziteta Fraj u Berlinu su objavili da su u njemu pronašli supstancu koja ima slične efekte kao i anabolički steroidi od kojih rastu mišići. U pitanju je ekdisteron.

Njihovom studijom je bilo obuhvaćeno 46 sportista koji su trenirali tri puta dnevno tokom mjesec i po. Jedna grupa je uzimala ekdisteron, a druga je primala placebo. Ispostavilo se da su prvi ispitanici postali jači i imali više snage u sportu čak triput više u odnosu na druge. Špinat je, osim toga, izuzetno bogat gvožđem, zbog čega se preporučuje u ishrani osoba koje pate od anemije.

Špinat je lisnato zeleno cvjetnica koja je podrijetlom iz središnje i zapadne Azije. Podrijetlom je Caryophyllales, porodica Amaranthaceae, poddružina Chenopodioideae. Njegovi listovi su uobičajeno jestivo povrće koje se konzumira ili svježe, ili nakon čuvanja primjenom tehnika konzerviranja konzerviranjem, smrzavanjem ili dehidracijom.

 

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *