Klinčići ubija bakterije

Klinčić: Dodatak koji ubija bakterije

Život i stil

Neizostavan je dio toplih zimskih napitaka ili domaćih poslastica, poput medenjaka, u tragovima se može naći u zubnim pastama ili losionima za tijelo, kao i parfemima, a riječ je o klinčiću, poznatom ljekovitom začinu.

Klinčići su dužine između 12 i 16 mm i cvjetni su pupoljak stabla karanfilovca. Miris im je topao, opor i aromatičan, a ukus slatkasto-gorkast i vrlo jak, zbog čega je on danas jedan od najslavnijih začina na svijetu i ima zaista široku upotrebu. U naše krajeve davno su ga donijeli pomorci sa svojih putovanja. Međutim, on je i moćna ljekovita biljka s provjerenim djelovanjem protiv upala, bolova, oksidacije i karcinoma.

Iako mali, ovaj začin je moćan lijek za mnoge bolesti. Glavni sastojak klinčića je eugenol, kojem je glavno obilježje protivupalno djelovanje. Osim toga, sadrži minerale kalcijum, željezo, magnezijum, fosfor, cink, bakar, mangan i selen. Bogat je vitaminima C, B6, E, K, folnom kiselinom, tiaminom, riboflavinom i niacinom, a konzumiranje klinčića može pomoći kod niza bolesti, unutrašnjih ili spoljnih. Kao dodatak prehrani ovaj začin može biti korišten cijeli, mljeven ili kao ulje.

Klinčić djeluje kao antimikrobni agent, ubijajući parazite i bakterije u probavnom traktu. U primjerenim dozama olakšava i prekomjernu nadutost i grčeve. Antiparazitno čišćenje uljem klinčića jedna je od najdjelotvornijih metoda čišćenja cjelokupnog organizma. Ubija sve mikroskopske vrste parazita, koje se drugim sredstvima ne mogu ukloniti iz tijela. Efikasan je protiv mnogih vrsta gljivica uključujući i kandidu, kao i bakterija streptokok, stafilokok i pneumokok.

Osim što je neizostavan začin zimi za popularno kuvano vino, klinčićem se aromatizuju brojna slatka i slana jela. Bogato začinjeni kolači, keks, pudinzi ili slatki hljebovi nerijetko u svom receptu sadrže klinčić u kombinaciji s cimetom, a katkad i đumbirom. On izvrsno povezuje ukus jabuka i krušaka pa se koristi u pravljenju pita i torti od jabuka i krušaka ili voćnih umaka i kompota. S obzirom na to da je njegov ukus vrlo intenzivan, nužno ga je pri kuvanju postepeno i pažljivo dozirati.

Podijeli

1 thought on “Klinčić: Dodatak koji ubija bakterije

Komentariši