Koliko dugo je oboljeli zarazan

Koliko dugo je oboljeli zarazan?

Život i stil

Još uvijek postoje neka neodgovorena pitanja kada je riječ o korona virusu, a jedno od njih je i koliko traju simptomi Kovida-19 nakon što se osoba razboli. Jedna JAMA studija objavljena u februaru analizirala je podatke od 44.415 pacijenata s korona virusom u Kini i otkrila da je 81% slučajeva klasifikov kao blage, 14% teških i 5% kritičnih. Prema tome, važno je istaknuti da u većini slučajeva osobe nisu životno ugrožene.

Koji su simptomi Kovida-19?
Što više vremena prolazi, to se više stvari otkriva o novom korona virusu. Američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) na zvaničnom popisu simptoma korona virusa naveli su temperaturu, kašalj, otežano disanje, umor, curenje iz nosa, mučninu ili povraćanje, proljev, bol u mišićima, glavobolju, grlobolju te gubitak mirisa i okusa.

Ponekad osoba uopšte ne razvije simptome, ali ako se kod vas pojave neki od simptoma, CDC preporučuje da ostanete kod kuće i da izbjegavate kontakt s drugim osobama. Ako se simptomi pogoršaju, nazovite svog ljekara kako bi vas uputio u sljedeće korake.

Ali, ni sve osobe s blagim oblikom Kovida ne oporave se brzo. U nedavnom istraživanju CDC je otkrio da se značajan broj prethodno zdravih mladih pacijenata – svaki peti – ne vraća svom uobičajenom zdravlju niti u roku od 14 do 21 dan nakon što su bili pozitivni na Kovid.

Otkrili su da 26% osoba u dobi od 18 do 34 godine koji su bili asimptomatski nosioci Kovida imaju dugotrajne simptome, a to su najčešće kašalj, umor i otežano disanje. Taj broj se povećavao kod starijih ljudi.

Koliko dugo ste zarazni?
Uopšteno se smatra da ljudi više nisu zarazni nakon što je prošlo 10 dana otkad su počeli osjećati simptome, 24 sata nisu imali temperaturu, a poboljšali su se i ostali simptomi, navodi CDC. Prvobitno se tražilo da osoba ima dva negativna testa kako bi se moglo reći da više nema Kovid-19, ali Senimo navodi da niko više ne želi da koristi toliko testova na jednoj osobi.

Podijeli

1 thought on “Koliko dugo je oboljeli zarazan?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *