vitamin K

Koliko je važan vitamin K

Život i stil

Stranice svjetskih magazina, posebno u vremenu pandemije, prepune su obzervacija u vezi s blagodatima vitamina K. No, znate li zašto je značajan njegov unos u organizam?

Vitamin K ima ključnu ulogu kada je u pitanju zgrušavanje krvi. K označava koagulaciju odnosno proces zgrušavanja, te aktivira proteine potrebne u procesima zgrušavanja, pomaže u zacjeljivanju rana i sprječava pretjerano krvarenje. Vitamin K predstavlja grupu sličnih organskih spojeva. Vitamin K1 pronaći ćete u zelenom povrću poput špinata ili brokule, dok vitamin K2 pronalazimo najčešće u žumanjcima.

Mnogoj novorođenčadi daju se injekcije s vitaminom K, kako bi se spriječila rijetka, ali vrlo ozbiljna krvarenja. Inače, bebe se rađaju s niskim stepenom vitamina K.

Također, tvrdi se da unošenje vitamina K pospješuje rad srca i kvalitet kostiju. Iako mnogobrojni naučnici preporučuju upotrebu vitamina K, ona ipak ne bi trebala biti pretjerana jer prevelika koncentracija vitamina K može biti štetna po naš organizam.

Također, jedna holandska studija pokazala je povezanost između pacijenata sa težim oblicima koronavirusa i nedostatka vitamina K u organizmu. Ipak, korelacija nije i uzrok. Da li bi vitamin K pacijente mogao zaštititi od razvoja težeg oblika oboljenja pluća, ostaje da se vidi ukoliko bude osigurano detaljno istraživanje.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *