Kristalizirani glukozamin

Kristalizirani glukozamin pomaže

Život i stil

U Sarajevu je na stručnom webinaru za liječnike i farmaceute, predstavljen novi lijek za liječenje osteoartritisa koljena kao i sveobuhvatne smjernice za liječenje te bolesti. Novopredstavljeni lijek sadrži kristalizirani glukozamin sulfat i predstavlja novost na bh. tržištu kao glukozamin s kliničkim dokazanim učinkom u liječenju osteoartritisa koljena i dostupan je u svim apotekama. Kako se ističe, pozitivno djeluje na metabolizam zglobne hrskavice te može usporiti progresiju bolesti.

Osteoartitis je degenerativna i hronična bolest od koje boluje gotovo svaka druga osoba starija od 65 godina. Iako potpuno izlječenje zasada nije moguće, u Sarajevu su, u prisustvu vodećih stručnjaka, predstavljena klinička istraživanja koja su potvrdila da se sistemskom upotrebom kristaliziranog glukozamin sulfata simptomi osteoartritisa mogu znatno smanjiti i olakšati, a progresija bolesti usporiti. Tom prilikom predstavljen je novi lijek koji je prema postojećim podacima, jedini glukozamin registrovan kao lijek u Bosni i Hercegovini jer sadrži kristalizirani glukozamin sulfat i stoga osigurava učinkovitost u liječenju osteoartritisa koljena.

Prof.dr.sc. Mirsad Muftić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije i subspecijalist reumatolog, održao je stručno predavanje o ulozi kristaliziranog glukozamin sulfata u liječenju osteoartritisa. Predstavio je rezultate kliničkih ispitivanja koja pokazuju zašto je jedino kristalizirani glukozamin sulfat registrovan kao lijek.

“Klinička istraživanja su pokazala da jedino kristalizirani glukozamin sulfat pokazuje rezultate u liječenu osteoartritisa pa je zato i registrovan kao lijek, a ne kao dodatak prehrani. Osteoartritis je učestala bolest kojoj je potreban multimodalan način liječenja, te pacijenti moraju koristiti sve što je dostupno, od fizikalne terapije, promjene načina života do farmakoterapije. Sada je i na tržištu naše zemlje dostupan lijek koji će nedvojbeno pomoći bolesnicima, a s kojim brojne zemlje već imaju pozitivna iskustva”, istakao je Prof.dr.sc. Mirsad Muftić.

Osteoartritis je izuzetno česta bolest koja se javlja uglavnom kod starijih, ali se može pojaviti i kod mlađih osoba. Najčešće oboljevaju koljena, potom kukovi, šake i kralježnica. Bol je glavna klinička manifestacija pa su ciljevi liječenja smanjenje boli, poboljšanje pokretljivosti i usporavanje progresije. Jedan od glavnih izazova u liječenju koljena zahvaćenog osteoartritisom je postizanje dugotrajnog perioda bez progresije bolesti.

Doc.dr. Dubravka Bobek, pročelnica Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, KB Dubrava iz Zagreba, istakla je da je lijek u Hrvatskoj predstavljen prije tri godine i da su iskustva pacijenata pozitivna.

“Hrvatske smjernice za liječenje osteoartritisa osim nefarmakoloških mjera uključuju lijekove koji primarno djeluju simtomatski ne mijenjajući tok bolesti. Međutim, recentne smjernice Evropskog društva za kliničke i ekonomske aspekte osteoporoze i osteoartritisa (engl. ESCEO)7 uključuju simptomatske sporodjelujuće lijekove koji bi moguće usporili progresiju ove bolesti”, kazala je doc.dr. Dubravka Bobek.

Prof.dr.sc. Tatjana Bućma, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije u Zavodu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Dr Miroslav Zotović”, smatra da u posljednje vrijeme lijekovi igraju veliku ulogu u poboljšanju kvalitete života pacijenata.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *