vrijeme s vašom djecom

Kvalitetno vrijeme s vašom djecom

Život i stil

Bez obzira radi li od kuće ili odlazili u kancelariju, činjenica je da brojni roditelji djeci ne uspjevaju pružiti potrebnu pažnju. Naročito kada su djeca mala mnogi roditelji si dozvoljavaju da njihovim bićem prevlada osjećaj grižnje savjesti jer nisu u mogućnosti pratiti svaki djetetov napredak.
No, to ne treba toliko da vas opterećuje. Teško je ispratiti svaki djetetov napredak, bili konstantno s njima ili ne. To su, u konačnici, stvari koje djeca ne moraju niti hoće znati. Ipak, djeca će se itekako sjećati vaših zanimljivih zajedničkih momenata, trenutaka kada ste se igrali s njima, usrećili ih obrokom ili nekim poklonom. Obratite pažnju na momente koje će zauvijek ostati u njihovim sjećanjima.

Idite svi zajedno u nabavku

Prije nego što zakolutate očima na ovaj savjet, pročitajte zašto je ovo pozitivna rutina. Naime, odlazak u nabavku vašoj djeci pomaže da shvate odakle dolazi hrana koju konzumiraju. Iskoristite odlaske u prodavnicu da biste, osim druženja, djecu podučili bitnim stvarima. Upoznajte ih s načinom proizvodnje hrane, objasnite im koja vrsta hrane je dobra, a koja štetna po čovjekovo zdravlje. Objasnite im da atraktivno pakovanje ne mora nužno značiti da je taj proizvod dobar i jednostavno ih uključite u svakodnevne životne navike.

Praktikujte zajednički obrok

Neka vaša djeca steknu naviku barem jednom dnevno da je vrlo bitno doručkovati, ručati ili večerati zajedno. Ne mora to nužno biti ručak. Prilagodite zajednički obrok vašim dnevnim obavezama, ali nastojte da tu zajedničku rutine ne preskačete ni zbog čega. Zajedničko vrijeme za trpezarijskim stolom idealno je za razgovor.

Kuhajte zajedno

Uključivanje vašeg djeteta u pripremu obroka može biti idealan način povezivanja djece s roditeljima. Djeca će se na taj način osjećati uključeno, a mnogo toga će i naučiti.

Vikend je vrijeme za vas

Kada već, u toku sedmice, niste u mogućnosti potpuno se posvetiti vašoj djeci, neka vikend bude idealno vrijeme za porodicu. Odlazite u šetnje, u vožnje biciklom, u kino, pozorište ili igraonice za djecu. Pokušajte i boravak u domu učiniti zanimljivim i vrijednim sjećanja.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *