korona lek u Hercegovini

Lijek protiv korone u Hercegovini?

Život i stil

Istraživanje naučnika njemačkog Instituta Maks-Plank pokazalo je da su ekstrakti slatkog pelina aktivni protiv virusa SARS-kov-2 i da mogu pomoći oboljelima od korone. Ova ljekovita biljka u Hercegovini često raste kao samonikla, a počela je da se uzgaja i na bioosnovi.

Petar Mihić iz Ljubinja jedini u BiH organski uzgaja upravo slatki pelin, višestruko ljekovitu biljku koja se decenijama upotrebljavala kao lijek protiv malarije.

“Kada se u Hercegovini prije nekoliko godina masovno počelo saditi smilje, koje je, takođe, ljekovita biljka, ja sam želio da uzgajam nešto drugačije. Čitao sam da se u kineskoj tradiciji posebno cijenio pelin u liječenju kancerogenih oboljenja i godinama istražujem kako postići najbolji kvalitet u najboljim uslovima uzgajanja ove specifične biljke. I tako je počela moja avantura s organskim uzgajanjem slatkog pelina”, kaže Petar Mihić.

Dr med. spec Andrea Jurić za Dojče vele kaže da su se s mogućim pozitivnim učincima slatkog pelina u liječenju virusa COVID-19 ljekari upoznali tokom pandemije.

“Upoznata sam s činjenicom da su ljudi s ovih prostora konzumirali čaj od slatkog pelina i prijavljivali pozitivne učinke u svim fazama infekcije COVID-19. Smatram da bi bilo veoma korisno sprovesti dodatne kliničke studije po ovom pitanju”, kaže Jurićeva. Inače, listovi biljke slatkog pelina najbolju antivirusnu aktivnost pokazali su kod ekstrakcije s čistim etanolom ili destilovanom vodom, ali i dodavanjem kafe.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *