Mijenjanje stava

Mijenjanje stava nije nedosljednost

Život i stil

Svi smo bili u prilici da čujemo izjavu poput: “On je osoba sa stavom.” Ta izjava najčešće asocira na osobu koja jasno i glasno izražava svoja uvjerenja o drugim ljudima, pojavama, aktuelnim temema i situacijama.

Stav se definiše kao relativno trajna i stabilna organizacija pozitivnih ili negativnih emocija, vrednovanja i reagovanja prema nekom objektu (fizički objekat iz okoline ili osoba), ideji ili pojavi i jedan je od temeljnih pojmova za razumijevanje društvenog života.

Uzmimo za primjer zmiju. Za nju možemo vezati određene emocionalne reakcije: “Bojim se zmija.”, misli i vjerovanja: “Zmije su opasne.”, te postupke i vidljivo ponašanje: “Bježim kad ugledam zmiju.”

Stavovi se stiču iskustvom i učenjem. U našem primjeru, možemo razviti negativan stav prema zmijama, jer smo imali loše iskustvo sa zmijom, ili, pozitivan, zato što naš najbolji prijatelj drži zmije u terarijumu i ugodno nam je kada je hranimo zajedno. Na formiranje stavova utiče i grupa kojoj pojedinac pripada (nacija, porodica, vršnjačka grupa), jer svaka grupa ima svoj sistem vrijednosti koji prenosi na svoje članove, naglašava i javno ističe stavove koji su prihvatljivi. Ne treba zanemariti ni uticaj motiva i crta ličnosti na stavove (npr. autoritarne ličnosti sklonije su formiranju konzervativnijih socijalnih stavova, kao i osobe koje nisu otvorene za nova iskustva). Na osnovu navedenog, može se zaključiti da nije moguće govoriti o nekom univerzalnom “receptu” po kojem se formiraju stavovi.

Stavovi imaju različite adaptivne funkcije: omogućavaju pojedincu da dođe do željenog cilja ili da izbjegne neugodnost; pojedinac zadovoljava svoju potrebu da drugima u svojoj okolini priča o sebi i da ti drugi ljudi budu svjesni njegovih vrijednosti i osjećaja; omogućavaju brže i lakše snalaženje, ali i djelovanje u svijetu. Pozitivni stavovi prema sebi pomažu održavanju pozitivnog vlastitog imidža, tj. imaju zaštitnu funkciju, ali i služe za opravdavanje nekih naših postupaka.

Podijeli

1 thought on “Mijenjanje stava nije nedosljednost

  1. ”Stav se definiše kao relativno trajna i stabilna organizacija pozitivnih ili negativnih emocija, vrednovanja i reagovanja prema nekom objektu (fizički objekat iz okoline ili osoba), ideji ili pojavi i jedan je od temeljnih pojmova za razumijevanje društvenog života.”

Komentariši