Muškarci, brinite o zdravlju

Život i stil

Mjesec novembar definitivno je muški mjesec. Od 1999. godine 19. novembar obilježava se kao Međunarodni dan muškaraca, a osim toga cijeli ovaj mjesec posvećen je i Movember pokretu. Riječ je o pokretu koji je nastao 2003. godine u Australiji kao izazov puštanja brkova i brade u znak podrške i podizanja svijesti o bolestima kod muškaraca. Vrlo brzo Movember je prerastao u globalnu zdravstvenu akciju s ciljem ranog dijagnosticiranja što većeg broja bolesti koje pogađaju mušku populaciju poput karcinoma prostate, karcinoma testisa te drugih problema koji utiču na mentalno zdravlje muškaraca.

Rak prostate, drugi vodeći uzrok smrtnosti među muškarcima, nakon karcinoma pluća, sa 358.000 smrtnih slučajeva u svijetu na godišnjem nivou. Rizik za obolijevanje od raka prostate tokom životnog vijeka iznosi blizu tri posto. U našoj zemlji, prema podacima Globocana i Svjetske zdravstvene organizacije, ukupan broj oboljelih u 2018. godini je 936, što je 6,5 posto od ukupnog broja novih slučajeva karcinoma u ukupnoj populaciji ili 12,6 posto od ukupnog broja muškaraca oboljelih od nekog karcinoma. “Ovaj broj je nešto manji od svjetskog prosjeka. Mnogo je veći broj pacijenata koji se trenutno liječi u našim zdravstvenim ustanovama”, kazao nam je direktor Hirurške discipline na KCUS-u i spec. urolog Dželaludin Junuzović.

Ova bolest najčešće se otkriva kod pacijenata u dobi od 65 i 75 godina, a sasvim rijetko se pojavljuje kod pacijenata mlađih od 40 godine. Osim dobi rizikofaktori su i porodična predispozicija i način ishrane. Muškarci koji imaju bliskog srodnika (oca ili brata) s rakom prostate imaju veliku vjerovatnoću za nastanak bolesti. Upravo ovaj mjesec podstiče muškarce da progovore o svojim zdravstvenim problemima s bližnjima, posebno u svrhu informiranja o historiji bolesti unutar porodice.

“Oboljeli od raka prostate često su bez simptoma, naročito u ranim fazama, a kao prvi znak pojavi se povišena vrijednost specifičnog markera (PSA) u krvi ili se prilikom pregleda prostate napipa tvrda kvržica”, rekao nam je Junuzović. Kako bolest napreduje javljaju se i simptomi kao što su teškoće pri mokrenju, učestalo mokrenje, osjećaj nepotpunog pražnjenja, bol prilikom mokrenja i ejakulacije, pojava krvi u urinu ili sjemenoj tekućini, te impotencija. “Ponekad je prvi simptom bol u kostima, što već predstavlja znak uznapredovale bolesti, odnosno metastatske bolesti. Međutim, važno je naglasiti da se ovi simptomi javljaju i kod drugih oboljenja donjeg urinarnog trakta, kao što je benigno uvećanje prostate i upravo zato pojava ovih simptoma zahtijeva evaluaciju od strane urologa”, kazao je. Liječenje karcinoma prostate ovisi od stadija bolesti, životne dobi i opšteg stanja organizma.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *