"zlatno mlijeko"

Napravite “zlatno mlijeko”

Život i stil

“Zlatno mlijeko” je izuzetno zdrav napitak koji se često pije u Indiji, a za njegovu pripremu je potrebno šest sastojaka, među kojima je najvažnija kurkuma bogata polifenolom – tvari koja ima više od 600 zdravstvenih koristi za naš organizam. Doktorica porodične medicine iz SAD-a Bindiya Gandhi podijelila je recept svoje bake za ovaj ukusni i aromatični napitak.

Kako je već rečeno, trebat će vam šest sastojaka, među kojima je glavni kurkuma koja spada u tradicionalni indijski začin iz porodice đumbira, a “zlatnom mlijeku” daje specifičnu boju. “Kad sam bolesna i dalje radim ono što mi je govorila moja baka. Napravim ‘zlatno mlijeko’. To je ayurvedsko piće idealno za suzbijanje upala i držanje zdravlja pod kontrolom”, kazala je Gandhi.

Kurkuma ima antiseptička i antibakterijska svojstva, čisti jetru, reguliše metabolizam i pomaže u smanjenju tjelesne težine, zatim u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože, ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja oštećenu kožu. U Kini se koristi kao lijek za depresiju.

Gandhi je spomenula kliničko ispitivanje provedeno na ljudima koji su patili od osteoartritisa koljena. Jedni su dobijali brufen određeno vrijeme, a drugi kurkumu. Kod onih koji su dobijali ovaj ljekovit začin nivo boli je bio niži. Manuka med se dobija od cvjetova biljke manuke (Leptosperum scoparium), preciznije grma koji raste na Novom Zelandu, a smatra se najzdravijim na svijetu.

Jedan od glavnih zdravih sastojaka, po kojem je poseban i koji mu diže cijenu je – metilglioksal (MGO), tvar snažnog antibakterijskog djelovanja koja je zapravo nuspojava pčelinje proizvodnje meda. Napravljeno je i istraživanje o količini MGO-a u Manuka medu. Njemački naučnici su uporedili šest uzoraka i zaključili da sadrže od 38 do 761 mg/kg te tvari. Poređenja radi, klasičan med ima do pet mg/kg.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *