Novi soj otporan na vakcinu?

Novi soj otporan na vakcinu?

Život i stil

U ponedjeljak je Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila vakcinu njemačkog Biontecha koju masovno proizvodi američki Pfizer. “Ovo je važan korak. Imamo prvu odobrenu vakcinu u Evropi”, kaže Ugur Šahin, osnivač Biontecha, u intervjuu za DW.

“Počinjemo sa vakcinacijama i očekujemo benefite za one koji prime vakcinu. Recimo, nadamo se da će kroz nekoliko mjeseci opasti stepen hospitalizacije starijih ljudi”, dodaje on. EMA već šestog januara saopštava odluku i o vakcini američke Moderne. To Šahinu daje nadu da bi uskoro na tržištu moglo da se nađe dovoljno vakcina da se “do iduće zime pandemija stavi pod kontrolu”.

Za to je, kako kaže, potrebno da se imunizuje 60 do 70 odsto ljudi. Kako piše “Deutsche Welle”, glavobolje zadaje nova mutacija virusa koja je najprije primijećena u Velikoj Britaniji, ali već se pojavila u više zemalja kontinentalne Evrope. Prema epidemiološkim podacima, taj novi soj je osjetno zarazniji. Britanci vjeruju da se zbog njega čak 70 odsto ljudi više zaražava.

Ali, pitanje svih pitanja je da li je nova varijanta otporna na vakcinu, a Šahin na to odgovara: “Još ne znamo, jer nismo obavili testove”, kaže Šahin, i najavljuje da će u naredne dve sedmice Bajontek provjeriti kakav je odgovor ove mutacije na njihovu vakcinu.

Na pitanje da li će vakcina biti efikasna protiv mutacije, on odgovara: “Naučno gledano, visoka je vjerovatnoća da hoće. Iako ova varijanta ima višestruke mutacije, izmijenjeno je samo jedan odsto relevantnog proteina. To znači da je 99 odsto isto, a naša vakcina izaziva imuni odgovor tako što napada protein virusa sa više strana”, dodaje naučnik.

Podijeli

4 thoughts on “Novi soj otporan na vakcinu?

Komentariši