Odabrati novogodišnju jelku

Odabrati novogodišnju jelku

Život i stil

Jelke rastu na hladnim temperaturama i osetljive su na toplotu. Unošenjem u topli dom mogu da dožive šok zbog čega će im otpasti iglice. Potreban im je period adaptacije, pa ih pre unošenja treba držati u garaži ili pod nadstrešnicom da razlika u temperaturi ne bi bila prevelika.

1. Nordijska jela je izdržljivija, ali smreka ima intenzivniji miris
Kod odabira jelke trebalo bi pripaziti na njihovu izdržljivost. Nordijska jela savršena je zato što su joj iglice glatke i ne ispadaju. Takođe, grane su snažne tako da će izdržati težinu svih božićnih ukrasa. Uprkos tome, smreka je najčešće novogodišnje drvo, a većina ljudi je voli zbog intenzivnog mirisa. Osetljivija je na promene temperature nego jela, pa ju je najbolje držati u prostoriji s umerenom temperaturom.

2. Izmerite prostoriju pre kupovine
Prilikom kupovine osim na karakteristike treba pripaziti i na visinu drveta. Najbolje je prvo izmeriti visinu prostorije u kojoj planirate da je držite kako ne biste kupili preveliko ili premalo drvo. Pri tome, treba imati na umu i visinu stalka u koji ćete staviti jelu ili smreku.

3. Što je drvo teže, to i duže traje
Nakon što pronađete drvo idealne visine, proverite koliko je teško, savetuju prodavači. Što je drvo teže, to znači da zadržava više vode. Samim time znači da je zdravije i da će trajati duže.

4. Držite ga dalje od radijatora
U kući ga je najbolje držati što dalje od radijatora i direktne sunčeve svetlosti jer će to usporiti opadanje iglica. Toplina isušuje drvo zbog čega ono brže propada i dobija smeđu boju. Upravo zbog toga preporučuje se da se u blizini drži osveživač vazduha.

5. Drvo baš kao i kućne biljke duže traje uz vodu
Sečena jelka u proseku traje od četiri do šest nedelja. Da bi trajalo što duže, trebalo bi mu podrezati deblo za centimetar i po i uroniti ga u vodu. Tako će duže vremena ostati sveže i neće potamneti. Osim toga, preporučuje da se baš kao i ostale kućne biljke povremeno pokvasi vodom.

Podijeli

Komentariši