Orasi za vaše zdravlje

Život i stil

Orasi su puni omega-3 masnih kiselina koje povoljno djeluju na krvne sudove i poboljšavaju pamćenje jer utiču na stvaranje neurotransmitera neophodnih za rad mozga. Smanjuju različite upale u organizmu i opuštaju krvne sudove, što je veoma važno onima koji imaju problema sa srcem jer smanjuju nivo “lišeg” holesterola u krvi i rizik od razvijanja krvnog ugruška, a pomažu i protiv dijabetesa tipa 2.

Od svih drugih orašastih plodova, orasi sadrže najviše antioksidanasa, zdrava vlakna, proteine, vitamine i minerale. Iako mnogi smatraju da orasi debljaju, orasi sadrže zdrave polinezasićene i mononezasićene masti, koje ne začepljuju krvne žile kao zasićene masti.

Lješnjak je takođe prava riznica vitamina i minerala. Naučnici su izračunali da je 30-60 grama lješnjaka optimalna dnevna doza kako bi se maksimalno iskoristila ljekovita svojstva lješnjaka. Usporava starenje i smanjuje rizik od malignih bolesti. Reguliše krvni pritisak, broj otkucaja srca te smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. Aminokiselina u lješnjacima ima jaka antiupalna svojstva te štiti i od raka dojke i prostate te smanjuje rizik od dijabetesa. Sadrže mnogo flavonoida, koji čuvaju mozak.

Ipak, ako iz nekog razloga morate paziti na svaku kaloriju, posegnite za bademima, najmanje kaloričnim od svih orašastih plodova, koji ujedno sadrže najviše kalcijuma. Bogati su i vitaminom E, koji pomaže u održavanju dobrog pamćenja, pa se preporučuju i kao namirnica za sprečavanje demencije. Vitamin E djeluje preventivno i na moguća istezanja mišića i upale poslije i prije treninga. U liječenju se koriste plod (ljuska i sjemenka), listovi i kora. Listovi i ljuske podstiču rad jetre i smiruju kašalj, a kora služi i kao sredstvo protiv crijevnih parazita, povišene tjelesne temperature, a pospješuje i izlučivanje mokraće. Bademovo ulje je idealno protiv upala i otoka, a koristi se i u kozmetici, posebno onoj za njegu zrele kože. Badem je najlužnatiji orašasti plod, što znači da u tijelu ne stvara kiselu reakciju te ga mnogi smatraju najzdravijim i najcjelovitijim orašastim plodom.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *