testiranje BCG vakcine

Počelo testiranje BCG vakcine

Život i stil

Britanski naučnici počeli su da testiraju vakcinu protiv tuberkuloze, poznatu kao BCG, koja je razvijena 1921. godine, da bi utvrdili može li da pomogne oboljelima od kovida-19. Oko 1.000 dobrovoljaca se prijavilo da učestvuje u ovom istraživanju koje će se sprovoditi na Univerzitetu Eksiter u jugozapadnoj Engleskoj, s ciljem da se ustanovi da li BCG vakcina može da spase živote oboljelih od kovida-19.

Smatra se da bi milioni Britanaca, koji su u djetinjstvu vakcinisani BCG, ponovo trebalo da je prime da bi imala efekat u slučaju infekcije korona virusom. Naučnici se nadaju da bi BCG vakcina, tako, mogla da deluje i protiv korona virusa.

“Postoji jedna solidna teorija koja kaže da bi BCG vakcina mogla da utiče povoljno na zaražene korona virusom. Ja to vidim kao mogućnost da se koliko-toliko zaštitim ove zime”, izjavio je za BBC Sam Hilton sa Univerziteta Eksiter.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije dr Tedros Adanom Gabrejesus, jedan je od koautora studije objavljene u medicinskom časopisu ‘Lanset’, a u kojoj se ukazuje da bi BCG vakcina mogla da bude “preparat s kojim bi se premostio period do otkrića specifične vakcine protiv kovida-19”, navodi se u tekstu. “To bi mogao biti značajan odgovor na kovid-19 i neku buduću pandemiju, iako BCG ne može biti dugoročno rješenje”, navodi se u časopisu.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *