Pojavio se novi soj virusa HIV

Život i stil

Naučnici su u najnovijoj studiji po prvi put nakon 19 godina uočili potpuno novi soj HIV-a. Soj pripada M grupi verzije HIV-1 odnosno istoj porodici virusnih podtipova koji uzrokuju globalnu pandemiju HIV-a, tvrdi kompanija ‘Abbott Laboratories’ koja je zajedno sa Univerzitetom Misuri provela istraživanje.

HIV ima nekoliko različitih podtipova ili sojeva, kao i drugi virusi, te posjeduje sposobnost mijenjanja i mutiranja tokom vremena. Ovo je prvi novi soj HIV-a grupe M koji je utvrđen otkad su 2000. godine uspostavljene smjernice za razvrstavanje podtipova. Medicinskoj zajednici je važno znati koji su sojevi virusa aktualni kako bi se osiguralo djelotvorno testiranje za otkrivanje bolesti, piše CNN.

“Ovo može postati pravi izazov za dijagnostičke testove”, izjavila je virologinja Mary Rodgers, koautorica istraživanja. Doktor Anthony Fauci, direktor američkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, rekao je da su trenutni tretmani za HIV učinkoviti i protiv ovog novootkrivenog soja, ali da njegovo otkriće zasigurno upotpunjuje kartu razvoja HIV-a.

Za sada nije poznato ima li ova varijanta virusa drugačiji uticaj na bolesnika, ali sadašnji tretmani HIV-a mogu djelovati na široki spektar virusnih sojeva. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu od SIDE boluje oko 36,7 miliona ljudi, a od 2016. novoboljelih ima oko 1,8 miliona.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *