Pravila za pripremu tjestenine

Pravila za pripremu tjestenine

Život i stil

Italijanska kuhinja je prepoznatljiva po tjestenini, a majstori kuhinje u ovoj zemlji su otkrili nekoliko pravila kako na pravi način skuhati, poslužiti i jesti tjesteninu. U nastavku pročitajte navedene italijanske savjete.

Nikada ne stavljajte ulje u vodu
Ulje se odvaja i pluta na vodi pa neće spriječiti da se tjestenina lijepi. Također, nakon što skuhanu tjesteninu ocijedite, ulje će se zalijepiti za nju i to će spriječiti zadržavanje sosa na njoj, a to nikako ne želite. Ukoliko želite biti sigurni da se tjestenina neće lijepiti, kuhajte je u velikoj količini vode. Na taj način će se skrob raspršitit po vodi i neće se ponašati kao ljepilo. Pravilo je da se u lonac stavi litar vode na svakih 100 grama tjestenine.

Čekajte da voda proključa
Ukoliko želite da vam tjestenina bude al dente, onda je važno da voda proključa i da je kuhate što kraće u njoj. Bitno je istaći da će proključala voda želatinizirati skrob koji se nalazi u tjestenini i tako je učiniti lakše probavljivom.

So dodajte tek kada voda proključa
Ukoliko dodate so hladnoj vodi, odgodit će vrijeme koje je potrebno da ona proključa. S druge strane, kada se so ubaci u proključalu vodu, onda će povisiti temperaturu i bit će toplija najviše što je u tom trenutku moguće.

Ne smanjujte vatru
Držite visoku temperaturu na tački ključanja jer će se tjestenina tako brže skuhati i to je jedini način da postignete al dente način. Ako smanjite temperaturu kuhanja, na kraju ćete dobiti kašastu tjesteninu.

Nikada ne lomite špagete
Špagete i slična tjestenina nisu toliko dugačke bez razloga, već da bi se mogle dobro omotati oko viljuške, obuhvatiti sos kako treba i samim time stvoriti savršen zalogaj. Ukoliko takvu tjesteninu lomite onda pravite grešku jer ih tako ne možete omotati oko viljuške, ali ni jesti kao makarone.

Testirajte je li tjestenina dobro kuhana
Tjestenina bi trebala biti dovoljno mekada kada se zagrize da se ne osjeća krckanje. ali u isto vrijeme da bude dovoljno žilava da se ne raspada. Ako je želite servirati al dente, pogledajte presjek kada odgrizete komad. Shodno tome, u sredini bi se trebao vidjeti tanki dio svjetlije boje od ostalog, a kod špageta to bude tačkica.
To se na italijanskom zove Punto Verde (zelena tačka) i znači da je tjestenina al dente, a ukoliko se desi da nextane, onda ona više nije kuhana na takav način.

Ne ispirite tjesteninu nakon kuhanja
Važno je da na kraju kuhanja, nakon cijeđenja, tjesteninu ne ispirete vodom jer je to jedna od velikih grešaka.
Na taj način ćete ukloniti s njene površine skrob koji pomaže da se tjestenina dobro sljubi sa sosom.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *