Prevencija pandemije

Prevencija pandemije jeftinija nego borba

Život i stil

Naučnici su ukazali da je prevencija pandemije 500 puta jeftinija od borbe protiv pandemije, naveli su iz Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). Kao ključnim za onemogućavanje budućih kriza istakli su zaštitu tropskih šuma. Napomenuto je da u prosjeku godišnje dva virusa pređu sa životinja na čovjeka. Upozoreno je da je uništavanje tropskih područja jedan od osnovnih razloga za prijenos virusa.

Zato naučnici pozivaju da se poduzmu mjere kojima će se smanjiti uništavanje prirode i lov na životinje. Među tim mjerama je i smanjivanje sječe šume za 40 posto. Preventivne mjere bi koštale od 22 milijarde do 31 milijarde dolara, što je znatno manje u odnosu na troškove borbe protiv pandemije koja bi iznosila 15,8 biliona dolara.

Dok se poslovanje oporavlja širom svijeta, ljudske aktivnosti ugrožavanju milion životinjskih i biljnih vrsta. Klimatske promjene i uništavanje biodiverziteta bi mogli da prepolove globalni BDP.

Međutim, razvoj zasnovan na zaštiti prirode ima potencijal za stvaranje novih 395 miliona radnih mjesta i generiranje poslovanja vrijednog 10 biliona dolara do 2030. godine.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *