Promijenjeno čulo okusa

Promijenjeno čulo okusa

Život i stil

Kod skoro polovine zaraženih koronavirusom dođe do promjena u čulu okusa – pokazalo je jedno istraživanje koje je objavljeno u časopisu Gastroenterology. Istraživanjem se došlo do podataka koji bi mogli biti korisni za kliničare prilikom tretiranja pacijenata kod kojih COVID-19 može biti smrtonosan, piše britanski dnevni list Deccan Herald.

“Ranijim studijama nije primjećen ovaj simptom i to vjerovatno zbog toga što su drugi simptomi poput kašlja, groznice i otežanog disanja bili mnogo izraženiji”, ukazao je Muhammad Aziz sa američkog Univerziteta Toledo.

Istraživački tim je analizirao podatke pet ranije objavljenih studija, a koje su provedene od januara do kraja marta ove godine. Od 817 osoba zaraženih COVID-19, a koje su bile obuhvaćene istraživanjem, njih 49,8 posto je osjetilo promjene u čulu okusa.

Stručnjaci pretpostavljaju da bi ovaj procenat mogao biti i veći jer su se neka istraživanja zasnivala na podacima pacijenata koji nisu primijetili svaki simptom virusa. Sumnja se da se promjene u ovom osjetilu dešavaju kod ljudi koji imaju blaže simptome. Međutim, potrebno je provesti više studija kako bi se provjerila ova sumnja.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *