Sindrom hroničnog umora

Sindrom hroničnog umora

Život i stil

Mnogi ljudi koji su se oporavili od virusa korona razvili su sindrom hroničnog umora i posttraumatski stresni poremećaj (PTSP), izjavio je glavni mađarski epidemiolog.

Otprilike od 20 do 25 odsto oporavljenih razvija sindrom hroničnog umora (CFS), a deset odsto onih koji su se liječili na intenzivnoj njezi pati od PTSP-a, rekao je Janoš Slavik iz Južne bolnice u intervjuu za TV kanal M1 i dodao da mnogi drugi pacijenti u Mađarskoj pokazuju znake PTSP-a nakon što pobijede bolest.

Slavik je rekao, prenosi agencija MTI, i da treba disciplinovano nositi masku, a da na važnost te mjere zaštite treba podsjećati mlade što češće. Mladi teba da budu svjesni da nisu oni ugrožena kategorija, ali da nošenjem maske štite one koji to jesu i koji bi mogli da se zaraze.

Direktorka KBC Bežanijska kosa u Srbiji Marija Zdravković izjavila je večeras da je u prethodna 24 sata u toj ustanovi pregledano 45 pacijenata, od kojih je svaki četvrti imao indikacije za hospitalno liječenje. To je, kaže, drastičan pad u odnosu na jul kada je dnevno pregledano i po 200 ljudi.

Svaki deseti pacijent je na intenzivnoj njezi, rekla je Zdravkovićeva za RTS, navodeći da je najveći broj njih u stabilnom stanju. Prema njenim rečima, najmlađi pacijent ima 21 godinu, a prosječna starost oboljelih je oko 50 godina. Kada je riječ o mogućim posljedicama po srce, Zdravkovićeva je rekla da se one javljaju kod “ne malog broja pacijenata”. Ističe da su posljednje brojke o toku epidemije lijepe vijesti za sve nas, ali da nas one moraju motivisati da nastavimo da se pridržavamo mjera.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *