mame zaražene koronom dojiti

Smiju li mame zaražene koronom dojiti?

Život i stil

Za vrijeme pandemije koronavirusa mnoge mame imale su dosta nedoumica, a jedna od njih je i ta da li smiju dojiti ukoliko su zaražene koronavirusom. Međutim, preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da pozitivne majke trebaju dojiti kako bi se održao kontakt koža na kožu, a da treba mjerama poput pranja ruku i nošenja maske smanjiti mogućnost prenosa respiratornim kapljicama virusa na dijete.

Dojenje i COVID-19 poteže za sobom još niz pitanja i potpitanja poput toga koliko dojenje pogoduje širenju vrusa, kako se zaštiti i slično. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da majke kod kojih postoji sumnja na infekciju koronavirusom ili kod kojih je infekcija već potvrđena treba ohrabriti da započnu s dojenjem ili da dojenje nastave. Majkama je potrebno savjetovati da prednosti dojenja uveliko premašuju potencijalne rizike za prenošenje virusa.

Majci i bebi također treba omogućiti zajednički boravak tokom cijelog dana i noći kako bi upražnjavali kontakt koža na kožu, uključujući i takozvanu klokansku majčinsku njegu, posebno odmah nakon poroda te tokom početka dojenja, bez obzira da li kod njih ili njihovih beba postoji sumnja na zarazu ili već potvrđena infekcija koronavirusom. Jedna od nedoumica bila je i to da li se COVID-19 može prenijeti preko majčinog mlijeka.

Također, u svim društveno-ekonomskim sredinama dojenje povećava mogućnost preživljavanja te doživotno unapređuje zdravlje i razvoj novorođenčadi i dojenčadi. “Dojenje unapređuje i zdravlje majke. Prenošenje koronavirusa majčinim mlijekom i dojenjem nije zabilježeno. Ne postoji razlog da se dojenje izbjegava ili prekida”, prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije. Čak i onda ako majka ima potvrđen koronavirus, nakon porođaja novorođenče treba odmah staviti na majku i dojiti ga.

“Neposredan i stalan kontakt koža na kožu, uključujući nošenje na stomaku poboljšava regulaciju tjelesne temperature kod novorođenčeta i još nekoliko drugih fizioloških ishoda, a dovodi se u vezu smanjenjem mortaliteta novorođenčadi. Kada se novorođenče nalazi u blizini majke i dojenje počinje ranije, što također smanjuje mortalitet novorođenčadi. Brojne prednosti kontakta koža na kožu i dojenja značajno prevazilaze potencijalne rizike od prenošenja i obolijevanja povezanih s koronavirusom”, pojašnjava Svjetska zdravstvena organizacija.

Prenošenje koronavirusa majčinim mlijekom i dojenjem nije zabilježeno. Dok doji, majka treba da se pridržava određenih higijenskih mjera, između ostalog, i da nosi medicinsku masku, ako jedostupna, da biste smanjili mogućnost širenje kapljica sa koronavirusa na dijete.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *