Trči, uživaj, recikliraj

“Trči, uživaj, recikliraj”

Život i stil

Udruženje “Dečki u plavom” u saradnji sa KJKP RAD i Osnovnom školom Grbavica II 8. novembra organizira neprofitabilnu ekološko-sportsku manifestaciju “Trči, uživaj, recikliraj”. Utrka će se održati na području Općine Novi Grad Sarajevo, servisna saobraćajnica kod Sarajevogasa, naselje Butile ukupne dužine 5800 metara.

“Radi se o projektu kojim želimo ukazati na ekološke probleme u našem društvu, s akcentom na promjenu ponašanja kad je u pitanju reciklaža, potreba za recikliranjem, kao i mogućnosti
zaštite okoliša putem recikliranja”, kazao je Darko Lončar, predsjednik Udruženja.

Udruženje “Dečki u plavom” do sada je upješno u Sarajevu organizovalo zimski maraton (Unusual Marathon), ljetni maraton (TWO CITIES MARATHON) koji je bio i državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u maratonu. “S obzirom da je Sarajevo među rijetkim evropskim gradovima koji do sada nije organizirao ovaj vid promocije ekološke osvještenosti, mišljenja smo da će ova utrka doprinijeti intenzivnijoj i široj promociji Sarajeva, a samim time promovisati zdrave životne navike i sport”, govori Lončar.

Svoje sudjelovanje na utrci, za razliku od tradicionalnog plaćanja startnina, trkači će osigurati na način da će donijeti 20 PET boca koje će biti prikupljene i reciklirane od KJKP Rad. “Na ovaj način želimo utjecati na promjenu ponašanja građana kad je u pitanju recikliranje, te podstaknuti na veću aktivnost na ovom polju”, pojašanjava Lončar.

Početak utrke planiran je za 10 sati, a kraj utrke za 11 sati, dok će okupljanje trkača biti omogućeno od 9:15 sati. Planirani broj učesnika je 100 i zbog trenutnih ograničena i epidemiološke situacije, učesnici će startati u 2 bloka od po 50.

Utrka će se održati na području Općine Novi GradUtrka će se održati na području Općine Novi Grad. Organizator će poduzeti sve neophodne radnje kako bi se ispoštovale sve mjere i preporuke u pogledu higijensko-epidemioloških mjera, te je za tu potrebu u saradnji sa svojim partnerima Crveni križ BiH, osigurao sljedeće:

Svi takmičari koji ne budu poštovali i praktikovali sve mjere koje je naložio ZJZ KS bit će diskvalificirani. Svi trkači će dobiti detaljna uputstva o ponašanju u zoni starta/cilja, te na samoj stazi, a sve prema preporukama ZJZ KS.

Organizator je poduzeo sve neophodne mjere koje su mu naložili MUP KS vezano za sigurnost na trasi, Krizni štab Zavoda za javno zdravstvo KS vezano za trenutnu epidemiološku situaciju a sve kako bi se zaštitilo zdravlje učesnika utrke.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *