Upoznajte Lugano

Upoznajte Lugano

Život i stil

Lugano je grad na jugu Švicarske. Nalazi se u italijanskom kantonu Ticino. Ono što je interesantno jeste da ovaj grad u posljednje vrijeme sve više privlači poznate osobe iz cijelog svijeta pa je zbog toga dobio nadimak švicarski Monte Carlo. Ovaj grad nalazi se na obali jezera Lugano, između planina Pre i San Salvadore. Ima oko 52 hiljade stanovnika koji govore italijasnki jezik, a glavna im je djelatnost turizam.

Jezero Lugano je najveća atrakcija ovog grada. Turisti su u mogućnosti unajmiti brod za jedrenje. Osim krstarenja, u blizini jezera se nalaze i neki od najboljih restorana pa će svi ljubitelji dobre hrane sigurno uživati na obalama ovog jezera. Na sjevernom kraju Lugana nalaze se prelijepi zeleni parkovi.

Crkva Santa Maria degli Angioli je građevina koju morate posjetiti. Ova crkva poznata je po freski “Kristove muke” koja je remek-djelo Bernarda Luinija. Posjetite i dvorce Bellinzona te katedralu San Lorenzo. Muzej Hermann Hesse smješten je u Montagnoli, nedaleko od Lugana. U ovoj kući živio je Hesse i napisao neka od svojih najpoznatijih dijela poput “Stepskog vuka”.

Stazu Olive Grove moraju posjetiti svi ljubitelji maslina. Ova fascinantna staza sadrži razne putokaze i ploče koji opisuju različite aspekte stabla maslina: povijest, botaniku, uzgoj, kulturne namjene i njihove proizvode. Zabavni izlet za djecu i odrasle je odlazak u muzej čokolade Alprose. Ovaj muzej nudi sveobuhvatan obilazak, možete naučiti sve o čokoladi i nudi vam besplatnu degustaciju.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *