ruska Vakcina

Vakcina protiv svih sojeva

Život i stil

Rusija ima mogućnost da napravi vakcinu protiv svih sojeva virusa korona, saopšteno je iz Naučnog instituta za istraživanje i izradu imunobioloških preparata “M.P. Čumakova” Ruske akademije nauka. Direktor Instituta Ajdar Išmuhametov rekao je da tehnologija i iskustvo ove ustanove omogućava da se bez problema napravi vakcina protiv svih sojeva Kovida-19.

On je pojasnio da iskustvo pokazuje da se sojevi virusa korona koji se otkrivaju značajno ne razlikuju, odnosno da brzina njihove mutacije nije velika. “Čak i ako dobijemo podatke da je ozbiljno mutirao, tada ćemo pomoću naše tehnologije jednostavno promijeniti prvobitni soj. To je jednostavno rješenje”, rekao je Išmuhametov.

Što se tiče vakcine na kojoj radi Institut “Čumakova”, Išmuhametov je naveo da se njena registracija, umjesto krajem decembra, očekuje u februaru.

Planiraju da se na godišnjem nivou proizvodi 10 miliona doza “ČuVaka”, prenosi “Sputnjik”. O predstojećoj masovnoj vakcinaciji u sijetu, ruski naučnik je rekao da će vremenom postati “dobrovoljno-prinudna”, jer ljudi umiru.

“Izbor između demokratije i zdravlja stanovništva u uslovima pandemije treba da bude u korist zdravlja”, zaključio je Išmuhametov.

Podijeli

2 thoughts on “Vakcina protiv svih sojeva

Komentariši