korona vakcina

Video koji “očekuje cijeli svijet”

Život i stil

Farmaceutski div Pfizer objavio je video snimak koji je, kako javljaju mediji, “iščekivao čitav svijet”. Na snimku se vidi kako je u toku punjenje hiljada malih doza sa novom, eksperimentalnom vakcinom protiv korona virusa. Pokaže li se vakcina djelotvornom, to je, kako javljaju agencije, prvi korak u smjeru otklanjanja stanja u koju je svijet uvučen usljed pandemije.

Navodi se da je Pfizer u svom belgijskom pogonu već proizveo stotine hiljada doza vakcine. Čim zalihe to budu omogućavale vakcina će krenuti u klinike širom svijeta, a nakon što bude klinički potvrđena njena efikasnost i regulatori dozvole prodaju na tržištu, svijet će možda odahnuti.

Američka farmaceutska kompanija nada se da bi do kraja ove godine mogla proizvesti oko 100 miliona doza, od čega je četrdeset miliona već predviđeno za britanske zdravstvene ustanove. Iduće godine cilj im je da proizvedu čak 1,3 milijarde doza vakcine protiv korona virusa.

Ističu kako je, prema zasad dostupnim podacima, za svakog pacijenta potrebna količina od dvije doze vakcine. “Bio je sjajan osjećaj vidjeti prve doze vakcine kao izlaze sa pokretne trake. To nam je svima izmamilo osmijeh na lica”, rekao je za “Mail” direktor britanskog odjeljenja Pfizera Ben Osborn.

Pfizer namjerava provesti ispitivanja na 44.000 pacijenata kako bi do kraja novembra mogli zatražiti hitno odobravanje vakcine pred američkim vlastima. To je kompaniju zvanično stavilo na vrh kompanija koje su najuspješnije i najbrže razvile potencijalnu vakcinu za SARS-CoV-2.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *