Zdravstveni savjet: Vitamin D

Zdravstveni savjet: Vitamin D

Život i stil

Da li patite od nedostatka vitamina D3? Ako ste poput većine Evropljana odgovor je da, naročito ako bolujete od osteoporoze, bolesti srca, dijabetesa ili karcinoma. U ekspertskom intervjuu, prim. mr. sci. dr Vera Aksentić, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije, konsultant u Zavodu “Dr Miroslav Zotović” odgovorila je na pitanja o tome zbog čega se preporučuje dodatni unos vitamina D3 i da li je bezbjedno uzimati ga na duže staze.

Zašto je vitamin D važan? Vitamin D je važan za opšte zdravlje našeg organizma, a prije svega za zdravlje kostiju. Nedostatak vitamina D povećava rizik od nastanka osteoporoze i preloma, posebno kod starijih osoba sklonim padovima zbog gubitka mišićne mase, loše koordinacije i ravnoteže. Sve je više dokaza da je nedostatak vitamina D povezan i sa mnogim drugim oboljenjima, kardiovaskularnim, neurološkim, endokrinim, respiratornim, kao i nekim oblicima karcinoma.

Zbog čega sve više ljudi ima nedostatak vitamin D3? Savremeni način života onemogućava nam da stvorimo dovoljno vitamina D. Najviše vitamina D se stvara u koži dejstvom sunčeve svjetlosti (80-90%). Sve više vremena provodimo u zatvorenim prostorima i ne izlažemo se dovoljno suncu, pa ne čudi podatak da je nedostatak vitamina D epidemijskih razmjera u našem društvu, posebno izražen u jesen i zimskom periodu. Nedostatak vitamina D široko je rasprostranjen i prisutan je kod 30-50% opšte populacije.

Čini se da naši roditelji nisu imali problem sa nedostatkom ovog vitamina. Zašto je to tako? Najmanje vitamina D imamo u periodu od oktobra do kraja marta. Čak i ako obezbijedimo dovoljno vitamina D3 tokom sunčanih mjeseci to ne može da osigura dovoljne količine vitamina D tokom zimskih i ranih proljetnih mjeseci.

Značajno je napomenuti da je kod starijih osoba stvaranje vitamina D u koži smanjeno, a starije osobe se inače manje kreću i više vremena provode u zatvorenom prostoru. Svakako i opravdani strah od karcinoma kože doprinosi nedovoljnom stvaranju vitamina D. Upotreba krema i sa najmanjim zaštitinim faktorom (npr. SF6) i odjeće koja štiti od sunca onemogućavaju stvaranje vitamina D i njegovu zaštitnu ulogu za naše kosti.

Kako spriječiti nedostatak vitamina D? U nedostatku vitamina D suplementi vitamina D3 su neophodni u obezbjeđivanju optimalnog nivoa vitamina D u organizmu, za prevenciju osteoporoze, u terapijskom protokolu za liječenje osteoporoze, kao i smanjenju rizika od nastanka preloma.

Dugo se smatralo da je vitamin D3 dovoljan za smanjenje rizika od nastanka osteoporoze i preloma. Međutim, najnovija istraživanja govore suprotno.

Za stvaranje čvrste kosti neophodni su minerali, najvažniji je kalcijum. Apsorpciju kalcijuma iz hrane i ugradnju u kosti pomaže vitamin D. Za taj proces je neophodan vitamin K2, i ukoliko on nedostaje, kalcijum se ne ugrađuje u kosti, već se taloži u mekim tkivima, u zidovima krvnih sudova, bubrezima i hrskavici zglobova.

Podijeli

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *